Precious moment of my life

Do you like my blog??

Kaki Skodeng :)

Love :)


Wednesday, January 29, 2014

Mahu dihormati??

Bismillahirrahmanirrahim..

Alhamdulilah..
Dengan izin Allah, dapat jugak blogging and share something new dengan sahabat2 sekalian.
Memang dulu blogging just nak hilangkan bosan, luahkan apa yang terpendam.
Tapi sebaliknya, bila aku kenal dengan seorang sahabat yang banyak mengajar aku erti kehidupan, aku mula tersedar dari segala lamunan.
Rupanya, aku dah jauh hanyut dengan dunia yang sementara ni.
Nauzubillah. Mintak di jauhkan.


Macam mana kita nak dihormati?
Mudah saja.
Dengan menjaga cara pemakaian kita. Automatically, kita akan dihormati.
Keselelamatan kita sebagai wanita juga terjamin, right?
Tak perlu bersusah payah menunjuk kekayaan supaya dihormati.
Cukup sahaja dengan menjaga pemakaian kita.
Cara pemakaian kita melambangkan diri kita.
Tak percaya?
Sila la cuba.

1. Pakai baju seksi2 then pegi pasar malam. Cuba kira, ramai tak lelaki yang tegur. Mesti ramai kan. Lelaki pun mesti akan tergoda apabila seseorang wanita itu bepakaian menjolok mata. And automatically, keselamatan kita juga akan terancam.

2. Pakai pakaian menutup aurat. Handsock, stokin, labuhkan tudung. Simple right. Then pegi pasar malam. Cuba kira ada tak lelaki nk tegur? Kalau ada pon, mungkin tak ramai. Kalau lelaki tengok wanita yang berpakain sebegini, diorang pun takut nak kacau. And automatically, keselamatan maruah dan diri kita terjaga.

#Resah, gelisah sebab tak de lelaki tegur.. Xpe.. Jangan risau. Sebaik² wanita di ciptakan untuk lelaki yang baik².

#Mungkin susah nak mulakan dari awal.
In Sha Allah. Allah tahu yang mana terbaik untuk diri kita.
Bila niat nak berubah kerana Allah, In Sha Allah, Allah akan tolong.
Tapi bila niat nak berubah kerana Manusia, tak payah berubah pon xpe lerrr.

#Buat sahabat saya, Najjatulhuda Kamaradin, terima kasih sebab sudi kawan dengan kita, sudi ajak kita berubah kearah kebaikan.
#Sebaik-baik sahabat adalah sahabat yang selalu mengingatkan kita kepada Allah.
#Alhamdulillah, bersyukur saya dapat kenal sahabat sebaik awak. ^_^

#Ikhlas dari hati. :')


By : Rubiatul Adawiyah.

4 comments:

fatin aziz said...

setuju..perempuan yg baik hanya utk lelaki yg baik begitulah sebaliknya. nak tau mcm mna pasangan kita tu nanti, tgok diri kita sbb org cakap pasangan kita tu ibarat cermin kita. baik kita baik lah pasangan kita. InsyaAllah.. :)

mama ila said...

good entry =) semoga kita semua berubah ke arah kebaikan

Rubiatul Adawiyah said...

fatin aziz : Ha.. betul tu fatin.. sy setuju sangat. so, kita kena berubah awal sebelum terlambat ^_^

Rubiatul Adawiyah said...

mama ila : In Sha Allah mama. Dengan izin Allah. Semoga Allah permudahkan segalanya :)